top of page
Foto van schrijverAdrian Bratu

Herstel menu - rijk in eiwit, vet en nutriënten

  • Een gezonde en schone voeding is van cruciaal belang voor herstel na ziekte of operaties omdat het het lichaam voorziet van de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor genezing en regeneratie. Voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, en mineralen spelen een belangrijke rol bij het herstel van beschadigd weefsel, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid. Eiwitten zijn essentieel voor cel- en weefselherstel, terwijl vitaminen en mineralen, zoals vitamine C en zink, helpen bij het genezingsproces en het voorkomen van infecties. Daarnaast helpt een dieet met weinig tot geen koolhydraten bij diabetici om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat essentieel is voor een vlot herstel. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het kiezen voor verse, natuurlijke ingrediënten minimaliseert ook ontstekingen en bevordert een sneller en effectiever herstelproces.

  • Dag 1 Ontbijt: Omelet met spinazie en kaas

  • Ingrediënten: 3 eieren, 50g spinazie, 30g geraspte kaas, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper naar smaak

  • Bereiding: Klop de eieren los met zout en peper. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de spinazie toe en bak tot deze slinkt. Voeg de eieren toe en roer door. Voeg de kaas toe en bak tot de omelet gaar is.

  • Voedingswaarden: 340 kcal, 25g eiwit, 26g vet, 3g koolhydraten

  • Tussendoortje: Handvol amandelen

  • Ingrediënten: 30g amandelen

  • Voedingswaarden: 170 kcal, 6g eiwit, 15g vet, 6g koolhydraten

  • Lunch: Gegrilde kipfilet met broccoli en amandelen

  • Ingrediënten: 200g kipfilet, 200g broccoli, 1 eetlepel olijfolie, 20g amandelen, zout en peper

  • Bereiding: Marineer de kipfilet met olijfolie, zout en peper en grill tot gaar. Stoom de broccoli en bestrooi met geroosterde amandelen.

  • Voedingswaarden: 400 kcal, 40g eiwit, 20g vet, 8g koolhydraten

  • Tussendoortje: Griekse yoghurt met walnoten

  • Ingrediënten: 150g Griekse yoghurt, 20g walnoten

  • Voedingswaarden: 200 kcal, 10g eiwit, 15g vet, 5g koolhydraten

  • Diner: Zalmfilet met avocadosalade

  • Ingrediënten: 200g zalmfilet, 1 avocado, 100g gemengde sla, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap, zout en peper

  • Bereiding: Grill de zalmfilet. Snijd de avocado en meng met de gemengde sla, olijfolie, citroensap, zout en peper.

  • Voedingswaarden: 550 kcal, 35g eiwit, 45g vet, 10g koolhydraten

  • Dag 2

  • Ontbijt: Griekse yoghurt met bessen en lijnzaad

  • Ingrediënten: 150g Griekse yoghurt, 50g gemengde bessen, 1 eetlepel lijnzaad

  • Bereiding: Meng alle ingrediënten in een kom.

  • Voedingswaarden: 250 kcal, 12g eiwit, 10g vet, 15g koolhydraten

  • Tussendoortje: Selderij met pindakaas

  • Ingrediënten: 2 stengels selderij, 2 eetlepels pindakaas

  • Voedingswaarden: 200 kcal, 8g eiwit, 16g vet, 7g koolhydraten

  • Lunch: Tonijnsalade met avocado

  • Ingrediënten: 150g tonijn uit blik (op water), 1 avocado, 50g gemengde sla, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Meng de tonijn, avocado, sla en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

  • Voedingswaarden: 350 kcal, 30g eiwit, 25g vet, 5g koolhydraten

  • Tussendoortje: Kaasblokjes

  • Ingrediënten: 50g kaas

  • Voedingswaarden: 200 kcal, 12g eiwit, 16g vet, 2g koolhydraten

  • Diner: Biefstuk met groene asperges

  • Ingrediënten: 200g biefstuk, 200g groene asperges, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Grill de biefstuk naar gewenste gaarheid. Stoom de asperges en besprenkel met olijfolie, zout en peper.

  • Voedingswaarden: 500 kcal, 40g eiwit, 35g vet, 6g koolhydraten

  • Dag 3

  • Ontbijt: Smoothie met spinazie, avocado en amandelmelk

  • Ingrediënten: 50g spinazie, 1/2 avocado, 200ml amandelmelk, 1 eetlepel chiazaad

  • Bereiding: Blend alle ingrediënten tot een gladde smoothie.

  • Voedingswaarden: 300 kcal, 10g eiwit, 20g vet, 10g koolhydraten

  • Tussendoortje: Harde gekookte eieren

  • Ingrediënten: 2 eieren

  • Voedingswaarden: 140 kcal, 12g eiwit, 10g vet, 2g koolhydraten

  • Lunch: Gegrilde kalkoenfilet met sperziebonen

  • Ingrediënten: 200g kalkoenfilet, 200g sperziebonen, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Grill de kalkoenfilet. Kook de sperziebonen en besprenkel met olijfolie, zout en peper.

  • Voedingswaarden: 400 kcal, 35g eiwit, 20g vet, 8g koolhydraten

  • Tussendoortje: Olijven en fetakaas

  • Ingrediënten: 50g olijven, 50g fetakaas

  • Voedingswaarden: 250 kcal, 10g eiwit, 20g vet, 4g koolhydraten

  • Diner: Kabeljauw met bloemkoolpuree

  • Ingrediënten: 200g kabeljauwfilet, 200g bloemkool, 1 eetlepel boter, zout en peper

  • Bereiding: Stoom de bloemkool en pureer met boter. Grill de kabeljauw en serveer met de bloemkoolpuree.

  • Voedingswaarden: 450 kcal, 35g eiwit, 30g vet, 6g koolhydraten

  • Dag 4

  • Ontbijt: Scrambled eggs met zalm en avocado

  • Ingrediënten: 3 eieren, 50g gerookte zalm, 1/2 avocado, 1 eetlepel boter, zout en peper

  • Bereiding: Klop de eieren los en bak in boter. Voeg gerookte zalm en avocado toe en breng op smaak met zout en peper.

  • Voedingswaarden: 350 kcal, 25g eiwit, 28g vet, 3g koolhydraten

  • Tussendoortje: Hummus met komkommer

  • Ingrediënten: 50g hummus, 1/2 komkommer

  • Voedingswaarden: 150 kcal, 5g eiwit, 10g vet, 12g koolhydraten

  • Lunch: Garnalensalade met avocado en spinazie

  • Ingrediënten: 150g garnalen, 1 avocado, 50g spinazie, 1 eetlepel olijfolie, citroensap, zout en peper

  • Bereiding: Meng de garnalen, avocado en spinazie met olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper.

  • Voedingswaarden: 300 kcal, 20g eiwit, 20g vet, 8g koolhydraten

  • Tussendoortje: Macadamianoten

  • Ingrediënten: 30g macadamianoten

  • Voedingswaarden: 210 kcal, 2g eiwit, 21g vet, 4g koolhydraten

  • Diner: Kipfilet met courgettepasta

  • Ingrediënten: 200g kipfilet, 1 courgette, 1 eetlepel olijfolie, 1 teentje knoflook, zout en peper

  • Bereiding: Spiraliseer de courgette tot pasta. Bak de kipfilet en snijd in stukjes. Bak de courgettepasta met knoflook en voeg de kip toe. Breng op smaak met zout en peper.

  • Voedingswaarden: 400 kcal, 35g eiwit, 20g vet, 7g koolhydraten

  • Dag 5

  • Ontbijt: Avocado en ei op sla bed

  • Ingrediënten: 1 avocado, 2 eieren, 50g gemengde sla, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Bak de eieren en serveer op een bed van sla en avocado.

  • Tussendoortje: Kaasblokjes

  • Ingrediënten: 50g kaas

  • Voedingswaarden: 200 kcal, 12g eiwit, 16g vet, 2g koolhydraten

  • Lunch: Kalkoenburgers met avocado en tomaat

  • Ingrediënten: 200g kalkoengehakt, 1 avocado, 1 tomaat, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Vorm burgers van het kalkoengehakt en bak in olijfolie. Serveer met plakjes avocado en tomaat.

  • Voedingswaarden: 450 kcal, 35g eiwit, 30g vet, 8g koolhydraten

  • Tussendoortje: Griekse yoghurt met amandelen

  • Ingrediënten: 150g Griekse yoghurt, 30g amandelen

  • Voedingswaarden: 220 kcal, 12g eiwit, 15g vet, 10g koolhydraten

  • Diner: Gegrilde steak met bloemkoolrijst

  • Ingrediënten: 200g steak, 200g bloemkool, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Grill de steak tot de gewenste gaarheid. Rasp de bloemkool tot rijst en bak kort in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

  • Voedingswaarden: 500 kcal, 40g eiwit, 35g vet, 6g koolhydraten

  • Dag 6

  • Ontbijt: Groene smoothie met avocado en spinazie

  • Ingrediënten: 50g spinazie, 1/2 avocado, 200ml kokosmelk, 1 eetlepel chiazaad

  • Bereiding: Blend alle ingrediënten tot een gladde smoothie.

  • Voedingswaarden: 300 kcal, 8g eiwit, 20g vet, 10g koolhydraten

  • Tussendoortje: Hardgekookte eieren

  • Ingrediënten: 2 eieren

  • Voedingswaarden: 140 kcal, 12g eiwit, 10g vet, 2g koolhydraten

  • Lunch: Gegrilde kipfilet met spinazie en walnoten

  • Ingrediënten: 200g kipfilet, 50g spinazie, 20g walnoten, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Grill de kipfilet. Meng de spinazie met walnoten en olijfolie. Serveer samen.

  • Voedingswaarden: 400 kcal, 35g eiwit, 20g vet, 6g koolhydraten

  • Tussendoortje: Komkommer en selderij met hummus

  • Ingrediënten: 50g hummus, 1/2 komkommer, 2 stengels selderij

  • Voedingswaarden: 150 kcal, 5g eiwit, 10g vet, 12g koolhydraten

  • Diner: Gebakken zalm met asperges

  • Ingrediënten: 200g zalmfilet, 200g asperges, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Bak de zalm in olijfolie. Kook de asperges en serveer met de zalm.

  • Voedingswaarden: 500 kcal, 35g eiwit, 35g vet, 6g koolhydraten

  • Dag 7

  • Ontbijt: Omelet met champignons en kaas

  • Ingrediënten: 3 eieren, 50g champignons, 30g geraspte kaas, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper

  • Bereiding: Klop de eieren los met zout en peper. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de champignons toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de eieren toe en roer door. Voeg de kaas toe en bak tot de omelet gaar is.

  • Voedingswaarden: 340 kcal, 25g eiwit, 26g vet, 3g koolhydraten

  • Tussendoortje: Handvol amandelen

  • Ingrediënten: 30g amandelen

  • Voedingswaarden: 170 kcal, 6g eiwit, 15g vet, 6g koolhydraten

  • Lunch: Gegrilde tonijn met avocadosalade

  • Ingrediënten: 200g tonijnfilet, 1 avocado, 50g gemengde sla, 1 eetlepel olijfolie, citroensap, zout en peper

  • Bereiding: Grill de tonijnfilet. Snijd de avocado en meng met de gemengde sla, olijfolie, citroensap, zout en peper.

  • Voedingswaarden: 400 kcal, 35g eiwit, 25g vet, 8g koolhydraten

  • Tussendoortje: Kaasblokjes

  • Ingrediënten: 50g kaas

  • Voedingswaarden: 200 kcal, 12g eiwit, 16g vet, 2g koolhydraten

  • Diner: Kipfilet met broccoli en amandelen

  • Ingrediënten: 200g kipfilet, 200g broccoli, 1 eetlepel olijfolie, 20g amandelen, zout en peper

  • Bereiding: Marineer de kipfilet met olijfolie, zout en peper en grill tot gaar. Stoom de broccoli en bestrooi met geroosterde amandelen.

  • Voedingswaarden: 450 kcal, 40g eiwit, 20g vet, 8g koolhydraten

  • Algemene mineralen en vitaminen

  • Deze maaltijden zijn rijk aan verschillende essentiële mineralen en vitaminen zoals:  

  • Calcium: te vinden in zuivelproducten zoals kaas en yoghurt.

  • Ijzer: aanwezig in spinazie, vlees en noten.

  • Kalium: overvloedig in avocado's, spinazie en noten.

  • Magnesium: aanwezig in noten, zaden en groene bladgroenten.

  • Vitamine A: in groenten zoals spinazie en broccoli.

  • Vitamine C: te vinden in broccoli, bessen en andere groenten en fruit.

  • Vitamine D: in vette vis zoals zalm en tonijn.

  • Vitamine E: aanwezig in noten, zaden en groene bladgroenten.

  • Vitamine K: te vinden in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page